Sposób cięcia śliwy i techniki prowadzenia korony

Uprawa śliwy w Polsce

Śliwa należy do drzew owocowych z rodziny różowatych, które są bardzo chętnie uprawiane w naszym kraju. Nie mają większych wymagań glebowych oraz klimatycznych i z powodzeniem udają się w każdym regionie. Właściwa pielęgnacja drzewa, ochrona przed szkodnikami i chorobami sprawi, że będziemy mogli cieszyć się owocami przez wiele lat.

Cięcie drzew owocowych

Cięcie jest bardzo ważnym zabiegiem fitosanitarnym, który wpływa na owocowanie drzew, na ich pokrój oraz odporność na choroby. Istotny jest nie tylko termin cięcia drzewa, ale również właściwa technika. Najlepszym czasem na zabiegi z użyciem sekatora, w przypadku krzewów i drzew owocujących jest zima. Podczas spoczynku roślin procesy fizjologiczne są zatrzymane, nie ma miejsca transpiracja, rośliny mają w sobie mniej wody. Warto dodać, że w atmosferze mniej jest zarodników grzybów oraz bakterii i wirusów, które mogą powodować choroby. Cięcie śliwy nie różni się znacznie od cięcia pozostałych drzew owocowych. Możemy wykonywać również zabiegi w okresie wegetacji, ale pamiętać trzeba, że intensywne przycinanie drzewa w lecie silnie hamuje jego wzrost oraz może się przyczynić do zrzucania zawiązków owocowych. Młode drzewka lepiej jest przycinać wczesną wiosną, starsze pozytywnie reagują na cięcie po zbiorze owoców. W okresie wegetacji mniejsza jest aktywność grzybów, które wywołują choroby kory.

Technika prowadzenia korony i cięcia

Przed posadzeniem śliwy musimy się zastanowić w jaki sposób będziemy prowadzić jej koronę. Dla gatunków z rodzaju Prunus najlepszym wyborem jest korona stożkowa. Ten typ korony wymaga wielu zabiegów w ciągu roku, dlatego stosowany jest głównie w sadach towarowych. Przewodnik drzewa powinien być silny, gałęzie boczne muszą być słabsze niż szczyt. Konary należy ciąć pozostawiając tak zwany „czop”. W ten sposób chronimy tkanki przewodzące drzewa przed przedostaniem się zgorzeli kory i drewna. Cięcie śliwy wykonujemy pod skosem, aby na ranie nie gromadziła się woda, która może być źródłem infekcji.