Na co zwracać uwagę podczas uprawy warzyw w ogrodzie?

W momencie, kiedy decydujemy się na uprawę warzyw, konieczny jest wybór i przygotowanie odpowiedniego stanowiska. Miejsce pod warzywniak musi być ciepłe, słoneczne i ochronne przed wiatrem, a fundament żyzny dobrze uprawiony i lekko wilgotny. Przed siewem i sadzeniem roślin z ziemi trzeba wyrwać chwasty, a samą ziemię przekopać. Jeśli mamy dobrze rozłożony kompost, możemy rozrzucić wymieszać go wierzchnią warstwą gleby.
Do nawożenia możemy też użyć nawozów mineralnych, ale jeśli nie mamy jeszcze konkretnej wiedzy i doświadczenia, lepiej z nich zrezygnujmy, gdyż źle wykorzystane mogą przynieść spore szkody niż pożytek. Sadząc warzywa, szczególnie ważną kwestią jest zachowanie między nimi odpowiednich odległości. W momencie kiedy uprawiamy je z siewu od razu do gruntu, po wschodach siewki musimy przerwać, aby nie rosły bardzo gęsto (z wyjątkiem warzyw wysiewanych gniazdowo lub punktowo, przykładem jest fasolka szparagowa czy bób), jeżeli mowa o warzywach z rozsady, właściwy rozstaw powinniśmy zachować już w czasie sadzenia ich do gruntu.
Podczas wiosennego siewu lub sadzenia, zagony warto też okryć włókniną, dzięki czemu nasiona będą lepiej kiełkować, gleba nie będzie cały czas nawodniona, a siewki zostaną zabezpieczone przed mrozami oraz szkodnikami. Uprawa warzyw w ogrodzie wymaga zmianowania. Kiedy sadzimy warzywa po sobie z tej samej rodziny (np. ogórków po cukinii), spowoduje to wyjałowienie gleby ze składników odżywczych, których dany gatunek potrzebuje, oraz będzie sprzyjało rozmnożeniu chorób i szkodników dla konkretnego typu warzyw (zaleca się przerwę w uprawie na około 4-5 lat).
Wybór warzyw do uprawy w naszym ogrodzie zależy od tego, ile czasu poświęcimy na ich pielęgnację i na jakiego rodzaju plony liczymy. Jak nie posiada się dość dużego doświadczenia w uprawie i nie dysponujemy odpowiednią ilością czasu, wybierzmy na początek rośliny, które nie wymagają dużo i które są stosunkowo łatwe w uprawie, np. koper, sałata, rzodkiewka, burak czy cukinia. Dzięki temu ograniczymy ryzyko porażki i przez cały sezon będzie można cieszyć się własnymi, zdrowymi warzywami. Kiedy jednak posiadamy bardzo duży ogród i możemy poświęcić na uprawę warzyw sporo czasu, możemy zdecydować się na sadzenie sporej ilości gatunków/odmian, zapewniających nam bardziej zróżnicowane plony.